U poslednje vreme se mnogo priča o toplotnim pumpama kao novijoj i boljoj alternativi grejanja. Toplotne pumpe vazduh-voda su savršeno rešenje za ekološki prihvatljivo grejanje Vašeg doma. Kao primer korišćenja obnovljivih izvora energije, ovi inovativni sistemi će učiniti Vaš dom udobnim tokom cele godine, dok će značajno smanjiti emisiju štetnih gasovaumanjiti račune za struju i poboljšati energetsku efikasnost prostora u kojem živite ili radite.

Sa toplotnom pumpom vazduh-voda, možete uživati u efikasnoj i preciznoj kontroli temperature uz minimalnu potrošnju energije i smanjene operativne troškove u poređenju sa tradicionalnim sistemima grejanja. Osim toga, ova najsavremenija tehnologija vodi računa o životnoj sredini – što je čini idealnom za one koji žele da uštede novac, bez ugrožavanja okoline u kojoj žive.

 

Šta je toplotna pumpa vazduh-voda?

Toplotna pumpa vazduh-voda je u osnovi freonski system koji koristi toplotu spoljašnjeg vazduha kako bi dodala ili oduzela toplotnu energiju freonu koji cirkuliše kroz 2 izmenjivača toplote a zatim tu energiju predaje vodi koja može zagrevati ili hladiti prostor kroz odgovarajući razvod unutar samog objekta.

Toplotne pumpe vazduh-voda mogu obezbediti efikasno grejanje Vašeg domaćinstva, posebno ako živite u umerenoj klimi. Nakon pravilne ugradnje, ova vrsta pumpe može da obezbedi od jedan ipo do čak pet puta više toplotne energije Vašem domu. Iako zvuči neverovatno, može dobiti toplotu iz spoljašnjeg vazduha čak i kada je temperatura niska, do -28° C.

 

Efikasnost vazduh-voda toplotnih pumpi

Korišćenjem toplotne pumpe vazduh-voda smanjujete emisiju štetnih gasova do  70%! To je zato što, iako rade na struju, koriste energiju vazduha koji toplotnoj pumpi obezbedi otprilike ¾ potrebne energije. Preostali deo energije sistem dobija pomoću kompresora i freona.

Da biste dobili najbolju ponudu za novac koji ste spremni da uložite, potrebno je da pažljivo planirate instalaciju toplotne pumpe, bez obzira da li se radi o renoviranju ili novogradnji.

Iako je poznato da su toplotne pumpe vazduh-voda najefikasnije kod podnog grejanja jer se radi o niskotemperaturnom sistemu grejanja, ne treba zanemariti činjenicu da je sistem radijatora ili fan coila takođe moguće povezati na toplotnu pumpu i ostvariti izuzetnu uštedu u odnosu na bilo koji drugi konvencionalni sistem grejanja.

 

Klima M ponuda toplotnih pumpi vazduh-voda

U našoj ponudi imamo toplotne pumpe proizvođača Mitsubishi Electric i Carrier.

Mitsubishijev „ Ecodan”, ekonomičan i ekološki sistem je sistem grejanja budućnosti.

Pružajući veliku uštedu energije, sistem grejanja Ecodan Mitsubishi Electric predstavlja visoko efikasni sistem koji uključuje toplotnu pumpu koja pomoću električne energije iskorišćava “toplotu u vazduhu” koja predstavlja obnovljiv izvor energije. Napredna inverter tehnologija i vrlo precizna kontrola temperature omogućavaju grejanje prema najvišim zahtevima, dok kompaktna unutrašnja jedinica “sve u jednom” štedi prostor i jednostavna je za ugradnju. Ušteda energije, visok komfor i jednostavna ugradnja pozicionirale su Ecodan sistem kao lidera na tržištu toplotnih pumpi.

Zubadan Mitsubishi Electric je deo Ecodan sistema i poseduje jedinstvenu „Flash Injection“ tehnologiju koja omogućava snažno grejanje u najhladnijim danima. Nova Zubadan serija poseduje novi kompresor koji je efikasniji, a takođe ima bolje performanse grejanja na izuzetno niskim spoljnim temperaturama. Uređaj zadržava nominalni kapacitet grejanja na spoljnoj temperaturi od -15°C uključujući odmrzavanje. Ovim omogućuje snažno, efikasno i ekonomično grejanje i u najtežim uslovima.

 

Pravilno održavanje za optimalne performanse

Pravilno održavanje će obezbediti da sistem radi punim potencijalom. Spoljna jedinica se mora redovno održavati da bi duže trajala:

 • Spoljna jedinica se treba redovno čistiti kako bi u svakom trenutku sistem imao obezbeđen puni potrencijal
 • Unutrašnji deo toplotne pumpe treba redovno proveravati radi održavanja optimalnog pritiska vode u instalaciji uz čišćenje hvatača nečistoća koji služi da unutrašnjem izmenjivaču toplote obezbedi optimalni protok vode
 • Rezervoar za vodu treba redovno čistiti od kamenca, kao i proveravati da sistem ne curi.
 • Spoljni deo toplotne pumpe vazduh-voda ne treba da se nalazi u zatvorenom ili uskom prostoru, jer vazduh mora da cirkuliše oko jedinice, a kada je jednom prošao kroz nju, ne bi trebalo da ponovo ulazi.

 

Prednosti prelaska na sistem toplotne pumpe vazduh-voda

Ako vaš trenutni sistem grejanja koristi drva, naftu ili ugalj, verovatno morate stalno da razmišljate o kupovini i dopuni goriva. Kod sistema toplotne pumpe vazduh-voda ne morate razmišljati o dodatnim obavezama, jer je sistem samostalan. Ovaj sistem je savršen i za kuće sa malim dvorištem, jer ne zahteva mnogo prostora za instalaciju i obezbeđuje vlasniku kuće čistu i obnovljivu energiju.

Sistem toplotne pumpe vazduh-voda ima neke jasne prednosti, kao što je i do 70 procenata uštede na vašim računima za grejanje. Pored toga, postoje i sledeće prednosti:

 • Nema troškova za nabavku energenta odjednom kao i potrebu za skladištenjem tog energenta (drva, ugalj, pelet)
 • Sistem toplotne pumpe vazduh-voda je ekološki izbor, visoko efikasan i pouzdan
 • Sistem je jednostavan za rukovanje i ne zahteva često održavanje
 • Sistem toplotne pumpe vazduh-voda je kompaktan, ne zahteva veliki prostor i stoga se može instalirati u kućama i poslovnim prostorima sa malim spoljašnjim prostorom
 • Sistem je pogodan za grejanje i hlađenje
 • Pogodno je za novogradnju kao i za naknadnu ugradnju
 • Pogodan za porodicu – s obzirom da koristi vazduh za proizvodnju energije, operativni sistem je jednostavan i bez rizika
 • Uštedeće električnu energiju uz niske troškove grejanja, ali neće ugroziti toplotnu snagu i udobnost
 • U odnosu na druge sisteme grejanja ne zahteva opsluživanje odnosno konstantno dodavanje energenta (drva, ugalj, pellet), startuje se pritiskom na dugme
 • Kontrola je omogućena preko pametnog telefona, tableta ili računara pomoću wi-fi adaptera i aplikacije koja pruža mogućnost uključivanja/isključivanja kao i promene parametara gde god da se nalazite.

 

Instalacija sistema

Postoji nekoliko faktora koji određuju da li je vaša kuća pogodna za sistem toplotne pumpe vazduh-voda. Svakako je preporuka da je objekat dobro izolovan pre ugradnje toplotne pumpe. U suprotnom, mogli biste se suočiti sa određenim poteškoćama u pogledu održavanja temperature, kao i većih operativnih troškova.

Prvi korak u procesu instalacije sistema toplotne pumpe vazduh-voda je sagledavanje vašeg prethodnog izvora grejanja, ukoliko postoji. Sistem se najčešće može paralelno povezati sa postojećim sistemom grejanja ukoliko želite da koristite svoj novi sistem kao primarni sistem grejanja, a postojeći kotao kao sekundarnu odnosno back-up varijantu.

Drugi korak u procesu instalacije je povezivanje cevi toplotne pumpe sa rezervoarom tople vode za domaćinstvo.

 

Važno je znati

Međunarodna agencija za energetiku, u svom najnovijem specijalnom izveštaju, naglašava da nakon 2025. godine ne bi trebalo da postoji grejanje na čvrsta goriva, ukoliko želimo da ostvarimo cilj nulte emisije gasova do 2050. godine.

Treba da imamo razvijenu svest o zaštiti životne sredine. Živite zdravo, koristite nove, revolucionarne proizvode i, usput, uštedite velike račune za energiju. Toplotne pumpe vazduh-voda su odličan izbor u energetski efikasnim sistemima grejanja, koji pružaju udobno i pouzdano grejanje. Sa niskim troškovima rada i bez potrebe za drugim vrstama energenata, one su dobar, pametan i ekonomičan izbor – same će sebe otplatiti za vrlo kratko vreme!

Čekamo Vas, da zajedno sa našim stručnim timom izaberete toplotnu pumpu, koja će uneti veliku, pozitivnu promenu u Vaš život.