Održavanje prijatne temperature u letnjim mesecima može biti izazov, posebno ako nemate pouzdan sistem za klimatizaciju. Klime za kuću su postale neophodne za održavanje ugodnih temperatura i kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru tokom vrućih dana i dugih, toplih noći. Od tradicionalnih prozorskih jedinica do modernih centralnih sistema klimatiyacije, postoji niz opcija dostupnih kada je u pitanju regulisanje temperature u Vašem domu.

Savremeni sistemi klimatizacije su napravili revoluciju u našim domovima, pružajući nam udobno mesto za boravak. Danas nam kućni klima uređaji pružaju efikasan način da naše životne prostore održavamo prijatnim i udobnim tokom ;itave godine. Oni ne samo da pružaju savršenu temperaturu za udobnost, već pomažu u poboljšanju ukupnog kvaliteta vazduha u Vašem domu, regulišu nivo vlažnosti i smanjuju alergene, odnosno prečišćavaju vazduh.

Vrste klima uređaja za kuću

Kućni klima uređaji dolaze u nekoliko tipova, u rasponu od velikih centralnih sistema koje pokreću spoljni kompresori do malih priključnih jedinica koje stoje na podu ili se postavljaju na prozor. Bez obzira koji oblik imaju, sistemi za klimatizaciju imaju slične radne komponente, uključujući rashladno sredstvo, kompresor, kondenzator, ekspanzioni ventil i isparivač. Sve ovo zajedno radi na prenosu toplote i vlage iz unutrašnjosti vašeg doma napolje.

Split klima uređaji

Split klima uređaji su moćni i isplativi i poznati su po svojoj efikasnosti.  Ustvari, oni su najpopularniji tip klima uređaja. Da li ste znali da zapravo postoje dve vrste split klima uređaja: single split i multi split klima uređaji?

Svi split sistemi su tihi, moćni i energetski efikasni. Mnogi klima uređaji sa split sistemom takođe dolaze sa praktičnim ugrađenim funkcijama kao što su senzori pokreta, Wi-Fi-jem i prečišćivačima vazduha ili jonizatorima.

Šta čini multi split klima uređaj drugačijim od ostalih?

Dok split klima uređaj hladi samo jednu prostoriju istovremeno, multi split Vam omogućava da hladite više prostorija istovremeno. Ovo je rezultat njegove konstrukcije: multi split klima uređaj se sastoji od jedne spoljne jedinice i više unutrašnjih jedinica koje se nezavisno mogu uključivati/isključivati i podešavati kao da su posebni sistemi u pitanju.

Unutrašnje jedinice mogu biti zidne, podne ili plafonske, a povezane su cevovodima za rashladno sredstvo i kablovima na jednu spoljašnju jedinicu.

Kako funkcioniše multi split klima uređaj

Multi split klima ima jedan spoljni kompresor, povezan sa dve do osam unutrašnjih nezavisnih jedinica pomoću cevi za razvod freona, a ne preko složenog sistema kanala. Osim cevi za rashladno sredstvo, unutrašnje jedinice su povezane sa spoljnom jedinicom i kablovima za napajanje što znači da nema potrebe za neuglednim utičnicama pored svake unutrašnje jedinice.

Fleksibilnost i udobnost multi split uređaja

Multi split sistem klima uređaji nude nenadmašnu fleksibilnost i praktičnost, omogućavajući Vam da odaberete pravu unutrašnju jedinicu za svaku prostoriju Vaše kuće. Možete ugraditi klima uređaj velikog kapaciteta za veće dnevne sobe i manje, tiše, za spavaće sobe, a sve to napaja jedna spoljna jedinica. Ovo Vam omogućava da kontrolišete temperaturu i okruženje u Vašem domu od sobe do sobe.

Energetska efikasnost

Podešavanja za uštedu energije, u kombinaciji sa mogućnošću grejanja ili hlađenja pojedinačnih prostorija, pomažu da se smanje potrošnja energije i tekući troškovi. Odabir prave unutrašnje jedinice koja odgovara svakoj prostoriji takođe osigurava da štedite energiju. Pogrešna jedinica u prostoriji može dovesti do neispravnog hlađenja vazduha i gubitka energije. Ona koja je prevelika za manju prostoriju takođe koristi više energije svaki put kada je uključite u poređenju sa manjom koja radi duži vremenski period.

Individualna kontrola

Uživajući u mogućnosti individualnog podešavanja temperature u svakoj prostoriji, uštedećete novac i  uživati u udobnosti svog doma grejanjem ili hlađenjem pojedinačnih prostorija.

Inverter klima uređaji

Inverterski sistem je tehnologija stvorena da se spreče temperaturne oscilacije. Godinama unazad, rasipanje električne energije predstavljalo je ozbiljan problem. Proizvođači su shvatili da postoji potreba da se to popravi i okrenuli su se tehnologiji inverterskog sistema.

Inverter klima uređaj je garantovano energetski efikasan. Inverterski sistemi rade tako što počinju pri maloj brzini. Zbog toga koriste mnogo manje energije pri pokretanju, polako intenziviraju rad dok ne dostignu maksimalni kapacitet. Održavaju ravnomernu temperaturu, što omogućava prijatan boravak u prostoriji.

Pošto nije gladan struje, klima uređaj sa inverterom je tiši pri pokretanju. Umesto da se naglo uključi ili isključi, nećete čuti glasno brujanje kada se pokrene i zaustavi. Na ovu buku se uglavnom žale oni koji u svojim domovima koriste druge vrste uređaja, koji nisu inverter. Pored toga, ovaj kontrolisani proces omogućava jedinici invertera da koristi manje energije.

Inverter klima uređaj je dobra investicija. Da, skuplji je, ali je izdržljiviji, fleksibilniji i funkcionalniji.

Grejanje i hlađenje uz inverter klima uređaje

Klima uređaj nas, kao što nas hladi tokom leta, može ugrejati tokom zimskih dana.

Većina modernih klima uređaja opremljena je režimom grejanja koji im omogućava da obezbede grejanje po potrebi. Ovo može biti visoko efikasno rešenje za grejanje koje vam dugoročno štedi novac, a istovremeno obezbeđuje neuporedivu udobnost.

Nekoliko saveta za korišćenje klima uređaja za grejanje:

 • Očistite klimu – prvo dobro očistite svoju jedinicu. Filteri unutar klima uređaja imaju tendenciju da skupljaju prašinu i druge čestice koje mogu izazvati buđ.
 • Odaberite pravu temperaturu – programirajte uređaj tako da održava optimalnu temperaturu u vašem domu. Svaki stepen više može povećati potrošnju energije za nekoliko procenata.
 • Prebacite se na automatski režim brzine ventilatora – ova funkcija omogućava klima uređaju da održava željenu temperaturu. Takođe omogućava ventilatoru da optimizuje rad radi uštede energije.
 • Preusmerite usmerivače vazduha na dole u grejanju odnosno na gore u hlađenju – to će obezbediti optimalnu cirkulaciju vazduha u Vašem domu zimi, jer se vruć vazduh diže gore. Ne zaboravite da ih vratite u leto.
 • Servisirajte klima uređaj – proizvođači preporučuju servisiranje klima uređaja jednom godišnje kako bi radila neometano i energetski efikasnije.

Važni faktori pri odabiru najboljeg tipa klima uređaja za vaš dom?

Sada kada znamo koji su tipovi klima uređaja dostupni, vreme je da donesete odluku o najprikladnijem klima uređaju za Vaš dom. Evo najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir:

 • Novčano ulaganje

Budžet je primarni pokretač u izboru vašeg kućnog klima uređaja. Pametni klima uređaji, u zavisnosti od tipa, su malo skuplji, ali rezultiraju uštedom energije i stoga nisu tako skupi za korišćenje dugoročno gledano.

 • Potrošnja energije

Osigurajte kupovinu energetski efikasnog sistema za klimatizaciju koji Vam može pomoći da smanjite račune. Odnos energetske efikasnosti je takođe poznat kao SEER (sezonski koeficijent energetske efikasnosti), koji definiše efikasnost grejanja i hlađenja. Što je viši rejting, to je sistem efikasniji.

Još jedan blisko povezan parametar je koeficijent sezonske energetske efikasnosti odnosno SCOP koje se odnosi na efikasnost grejanja.

 • Prostor i pravilno održavanje

Pravilno održavanja Vaše klime je najvažniji deo ako želite da joj produžite životni vek. Takođe, uvek kupujte klima uređaj koji je najprikladniji za prostor Vašeg doma.

Vaša odluka o izboru prave klime zavisi od prostora u kome će biti instalirana, budžeta koji je namenjen za kupovinu i lakoće korišćenja, zajedno sa pravilnim održavanjem.

 • Snaga hlađenja

Ova specifikacija je primenjiva na sve tipove klima uređaja. Britanske termalne jedinice (BTU) su mera kapaciteta hlađenja ili grejanja koju klima uređaj ima. Što je veći BTU, to jedinica ima veću snagu hlađenja ili grejanja.

Uobičajeni BTU kapaciteti se kreću od 7.000 do 12.000 koji su najčešće pogodni za dnevne i spavaće sobe uobičajenih veličina. Morate tražiti klima uređaj koji odgovara veličini Vaše sobe. To će pomoći da se potroši najmanja količina energije, a sa najboljim učinkom.

Prednosti korišćenja klima uređaja u svakodnevnom životu

Nekada su klima uređaji smatrani luksuzom, pa su ih mogle imati samo bogate porodice. Tehnologija se promenila i napredovala, čineći klima uređaje pristupačnijim, tako da danas skoro svako može da kupi ovaj proizvod za domaćinstvo, koji donosi mnogo prednosti:

 1. Smanjuje vlažnost

Najvažnija zdravstvena korist od klimatizacije je smanjenje vlažnosti u Vašem domu. Život u kući u kojoj klimatizacija sprečava visoku vlažnost Vam omogućava zdraviji život. Visoka vlažnost je povezana sa grinjama, stvaranjem buđi, toplotnim udarom i dehidracijom.

 1. Smanjuje napade astme

Ljudi koji pate od astme žele da njihov dom bude sigurno utočište. Jedna od zdravstvenih prednosti klimatizacije je da smanjuje šanse za napade astme.

Ovo se postiže filtriranjem prljavog vazduha koji može sadržati grinje, zagađivače ili alergene, kao i eliminisanjem vlage koja može dovesti do stvaranja buđi.

 1. Obezbeđuje bolji kvalitet vazduha

Još jedan razlog za postavljanje klima uređaja je što omogućava lakše disanje. Od prašine do bakterija, vazduh u zatvorenom prostoru može postati opasan po Vaše zdravlje zbog neispravne ventilacije i pregrevanja prostorija. Možete razviti kašalj, prehladu, glavobolju i umor.

Vaš klima uređaj je, ustvari, filter za vašu kuću tako što poboljšava ventilaciju i kontroliše temperaturu Vašeg doma. Postoji mnogo drugih načina da poboljšate kvalitet vazduha, ali klima uređaj je odlična opcija.

 1. Smanjuje rizik od dehidracije i toplotnog udara

Pošto je uzrok dehidracije nedostatak vode, jedan ključni faktor koji neki zaboravljaju da uzmu u obzir je znoj. Što se više znojite, gubite više vode i podložniji ste dehidraciji. Takođe, izloženi ste riziku od toplotnog udara, ako dugo boravite u pregrejanim prostorijama. Hladan vazduh u vašoj kući će smanjiti znojenje i sniziti telesnu temperaturu.

 1. Zaustavlja insekte i parazite

Mnogi to ne znaju, ali Vaš klima uređaj smanjuje broj insekata i parazita. Ova stvorenja nisu samo dosadna, već mogu biti i prenosioci bolesti. Nekoliko načina na koje klima uređaji zaustavljaju insekte i parazite su:

– Hlađenje kuće stvara hladnu atmosferu za insekte, a oni vole toplu klimu.

– Hlađenje telesne temperature vas učini manje poželjnim za komarce, koji uživaju u toplim telesnim temperaturama.

– Stvaranje suve atmosfere za insekte, koji žele vlažnu atmosferu.

 1. Smanjuje radni stres

Kada radite, poslednja stvar koja vam treba je dodatni stres od vrućine. Ometa Vas da se fokusirate i budete produktivni.

 1. Omogućava miran san

Prevrtanje u krevetu, izazvano prekomernim znojenjem, donosi besane noći. U klimatizovanoj prostorije se lepše spava.

 1. Reguliše mirise i isparenja

Bilo da se radi o isparenjima, prljavom vazduhu ili hemikalijama za čišćenje, klima uređaj pomaže da te mirise i isparenja drži na odstojanju.

I na kraju, klime za kuću olakšavaju svakodnevni život i tu nema dileme. Optimalna i prijatna temperatura čini Vas srećnijim. Umesto da se žalite na to koliko je vruće, uživaćete u svim aktivnostima koje imate u Vašem domu.

Čekamo Vas da zajedno izaberemo najbolji klima uređaj za Vaš dom!