Kasetna klima jedan je od najpouzdanijih uređaja za klimatizaciju, bilo da želite da održavate idealno unutrašnje okruženje u privatnom ili poslovnom prostoru. Ona je u stanju da rashadi velike prostore, dok sa druge strane zauzima vrlo malo istog.

Ove klime su sve popularnije zbog svojih izuzetnih performansi hlađenja, ali i estetske privlačnosti. Kasetni klima uređaji rade isto kao split zidni sistemi, samo je način ugradnje drugačiji. U početku one su bile dizajnirane pre svega za poslovne i velike prostore, ali danas to više ne mora da bude tako.

Unutrašnja jedinica montira se na plafon i u zavisnosti od modela, može da distribuira klimatizovani vazduh u punom krugu od 360 stepeni. Elegantan dizajn koji zauzima minimalno prostora, čini ove uređaje idealne za mesta gde su ograničene površine. Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je da je plafon dovoljno visok.

Na klimi se lako podešava protok vazduha u bilo kom smeru koji je potreban, dok napredna tehnologija smanjenja buke obezbeđuje tihi rad, minimizirajući smetnje i stvarajući mirno okruženje. U svom radu energetski su efikasne kao i toplotne pumpe.

Ušteda, estetska privlačnost i kvalitetan vazduh: Kasetna klima i njene prednosti

Kasetna klima je moderno rešenje za održavanje prijatne temperature u prostorijama, pružajući niz prednosti:

  • Estetska privlačnost: Elegantan i nenametljiv dizajn kasetnih klima uređaja  neprimetno se uklapa u svaki prostor ne narušavajući bilo kakvu estetiku.
  • Ravnomerno hlađenje: Strujanje vazduha od 360 stepeni obezbeđuje ravnomernu distribuciju hladnog vazduha, eliminišući vruće tačke i pružajući konstantan komfor u celom prostoru.
  • Ušteda prostora: Instalacija kasetnih klima uređaja na plafonu oslobađa prostor na zidovima i podovima, omogućavajući fleksibilan raspored nameštaja.
  • Energetska efikasnost: Kasetni klima uređaji su dizajnirani da budu energetski efikasni, pomažući u smanjenju potrošnje električne energije.
  • Poboljšan kvalitet vazduha: Ugrađeni filteri u kasetnim klima uređajima sprečavaju prolazak prašine, alergena i drugih čestica u vazduhu, poboljšavajući život u zatvorenom prostoru, kao što to rade kvalitetni prečišćivači vazduha.

Energetska efikasnost: Kasetna klima je šampion štednje

Energetska efikasnost je ključna stvar pri izboru sistema za klimatizaciju, a ovi uređaji poznati su po svojim odličnim karakteristikama i štednji energije. Većina kasetnih klima koristi invertersku tehnologiju, poput moćnih inverter serija klima uređaja, koje prilagođavaju brzinu kompresora prema zahtevima za hlađenje, što rezultira manjom potrošnjom energije. Sa druge strane, integrisani tajmeri omogućavaju da planirate rad uređaja, optimizujući potrošnju energije hlađenjem prostora samo kada je to potrebno.

Protok vazduha od 360 stepeni obezbeđuje ravnomerno hlađenje u celoj prostoriji, eliminišući vruće tačke i smanjujući potrebu za dodatnim rashladnim jedinicama. Nasuprot nekim drugim klima uređajima koji obično imaju fiksni smer strujanja vazduha, što može dovesti do neravnomernog hlađenja.

Kasetne klime često dolaze sa mogućnostima zoniranja, što omogućava da korisnici nezavisno kontrolišu i podešavaju hlađenje u različitim zonama ili delovima prostorije. I ova funkcija štedi račune za struju.

Kako su kasetne klime na plafonu, ova činjenica pomaže da se minimizira prenos toplote između klimatizovanog prostora i spoljašnjeg okruženja. Manja je razmena toplote sa eksterijerom. Plafonska instalacija, zajedno sa odgovarajućom izolacijom, jednostavno smanjuje gubitak toplote. 

Birajući kasetne klima uređaje sa visokim ocenama energetske efikasnosti, koje su u početku skuplja investicija, kroz nekoliko godina ipak se više isplate, jer je štednja energije veća. One su u samoj proizvodnji osmišljene tako da štede energiju, poput VRF sistema.

Kolike su uštede kasetne klime sa visokom energetskom efikasnošću

Kasetni klima uređaji nude različite opcije montiranja kao što su ugradne ili površinske, u zavisnosti od dizajna plafona i zahteva za prostorom. Ova fleksibilnost ih čini pogodnim za različite vrste okruženja. Poznate su i po svom tihom radu. Unutrašnja jedinica radi nečujno zahvaljujući svom naprednom dizajnu ventilatora i motora, praveći mirno okruženje. Protok vazduha, u zavisnosti od modela, obično se može kontrolisati u horizontalnom, vertikalnom i dijagonalnom pravcu.

Novi DC kompresori na ovakvim klimamam mogu da uštede 30 odsto više energije za razliku od običnih klima.

Klase klime su podeljene po efikasnosti od slova A do G. Najefikasnije iz A klase u merenju SEER i SCOP-a imaju još po tri plusa, dakle A+++. Ovakve klime mogu biti toliko efikasne da su u stanju da uštede i do 70 odsto energije od onih iz najnižih klasa.

Odabir pravog klima uređaja za vaš prostor

Kada birate svoj novi kasetni uređaj, kao i prilikom izbora kućnih serija klima, najbitnije je izračunati odgovarajući kapacitet hlađenja na osnovu veličine vašeg prostora. Prevelike ili premale klime mogu dovesti do neefikasnog hlađenja ili veće potrošnje energije.

Potrebno je razmotriti i nivo buke kako biste bili sigurni da ne izaziva smetnje, posebno u okruženjima koji su na to osetljivi. Ipak, ovi uređaji su poznati po tihom radu, pa tu ovakvih dodatnih dilema ne bi trebalo da bude.

No, treba obratiti pažnju i na dodatne funkcije koje se nude, kao što su napredni sistemi filtracije, Wi-Fi povezivanje i pametne kontrole, na osnovu preferencija i potreba ukućana ili zaposlenih.

Jednosmerna kaseta ima jedan izlaz za vazduh, koji se obično nalazi u centru jedinice. Postoje još i dvosmerne, trosmerne i četvorosmerne koja ima četiri izlaza raspoređena u svakom uglu klime. One su idealne za velike prostorije, poslovne ili prostore sa velikim potrebama za hlađenjem.

Kasete niskog profila omogućavaju lakšu ugradnju u prostore sa nižim plafonima, dizajnirani su tako da budu manje nametljivi i da se neprimetno uklapaju. Tanke kasetne klime pogodne su za ugradnju na plafone sa ograničenim prostorom i malom dubinom.

Kasetna klima donosi veliki broj naprednih opcija

Kasetne klime sa inverter tehnologijom imaju visoke performanse kojima sada može da uživa svako i one nisu samo rezervisane za velike kompanije i njihove poslovne prostore.

Mitsubishi electric je jedan od najpoznatijih proizvođača ovih uređaja, a njihovi modeli kasetnih klima su sinonim za istrajnost i efikasnost. Pravolinijska forma njihovih unutrašnjih jedinica, rezultirala je elegantnim kvadratnim dizajnom koji se neprimetno uklapa u svaki enterijer. Bilo da je to kancelarija, radnja ili možda dom. Visina iznad plafona od 24,5 centimetara omogućava uklapanje u uzak plafonski prostor, a performanse uštede dostižu A++ u SEER-u i A+ u SCOP-u.

Turbo 3D ventilator obezbeđuje nečujan rad, dok novi sistem i horizontalna kontrola protoka vazduha koji se širi sa plafona, potpuno eliminiše mogući osećaj promaje. Idealno za kancelarijske prostore gde zaposleni provode više sati ili restorane gde je gostima potreban vrhunski ugođaj.

Ove klime imaju mogućnost da uz pomoć „3D i-see“ senzora detektuju broj ljudi u prostorji nakon čega izračunavaju popunjenost, kako bi štedeli energiju. Temperatura se tako kontroliše prema broju ljudi.

Kada je popunjenost približno 30 odsto, snaga ekvivalentna 1 stepenu Celzijusa se tokom rada hlađenja i grejanja čuva. Kada senzor otkrije da niko nije u prostoriji, prebacuje klimu na režim štednje.

Kada se dostigne unapred podešena temperatura, klima se prebacuje na rad ventilatora, kako bi održala temperaturu i prijatnu hladnoću.

Ovaj senzor precizno upravlja i radom pojedinačno svake lopatice na klimi, kako bi obezbedio da u jednoj prostoriji budu i oni koji ne vole osećaj povetarca, ali i oni koji protiv toga nemaju ništa, dapače.

Prilikom zagrevanja prostorije ovaj uređaj se automatski prebacuje između grejanja i cirkulacije toplote, odnosno, potrošenu toplotu koja se akumulira u blizini plafona ponovo koristi kroz cirkulaciju. Potiskivanjem toplog vazduh sa plafona, umesto konstantnog grejanja, značajno štedi račune za struju.

Luksuzna kasetna klima: Hladi gde to poželite

Pored mogućnosti konvencionalnih modela da kontrolišu protok vazduha u vertikalnom smeru, sa horinzontalnim smerom omogućeno je i duvanje pod uglom od 90 stepeni. Međutim često lux modeli imaju kombinaciju četiri izlaza koji kontrolišu protok vazduha od 360 stepeni. Tako je ostavljeno ravno nula odsto mogućnosti da dođe do temperaturnih nepravilnosti.

Inovativna funkcija „3D Total Flow“ zaslužna je za ovaj kompletan ugođaj. Primera, „3D i-see“ senzor detektuje temperaturu prostorije, dok „3D Total Flow“ automatski kontroliše precizan protok vazduha i hladi tamo gde je najpotrebnije kako bi se dobila iznivelisana temperatura. Sistem može otkriti prostore sa neujednačenim temperaturama i ciljati ih, slanjem vazduha čak i ako su u dijagonalnom pravcu.

Indirektni režim: Kada je podešen na „indirektni“ režim, sistem detektuje položaj osobe i preusmerava protok vazduha od nje, dok prostor okolo čini ugodnim i rashlađenim.

Kombinacija vertikalnih lopatica sa horizontalnom lopaticom omogućava usmeravanje strujanja vazduha u bilo kom pravcu, dok horizontalni, vertikalni i dijagonalni protok vazduha dolazi do svakog ugla. „Indirektan“ režim zadržava protok vazduha prema dole izbegavajući direktano duvanje na ljude.

Direktni režim: Kada je postavljen na režimu „direktno“, sistem detektuje poziciju i preusmerava protok vazduha gde god poželite. Otkriva područja sa neujednačenim temperaturama, čak i ako su uzrokovane mestom ugradnje klima uređaja ili uticajem jake sunčeve svetlosti. Ovaj režim rada omogućava klimatizaciju u dijagonalnim smerovima, što je idealno ako želite odmah i brzo da se rashladite.

Kasetna klima i njena primena: Od škola, bolnica i konferencijski sala, do dnevnih soba

Jasno je da ovi klima uređaji zbog svega što smo do sada napisali o njima nalaze veoma raznovrsnu primenu.

Komercijalni prostori: Od velikih kancelarijskih kompleksa do maloprodajnih objekata i restorana, kasetni klima uređaji su idealni za hlađenje velikih komercijalnih prostora. Njihova široka distribucija protoka vazduha obezbeđuje dosledan komfor kako zaposlenima tako i kupcima.

Stambeni prostori: Moderne kuće sa velikim otvorenim prostorima odlične su za instalaciju kasetne klime koja nudi ravnomerno hlađenje. Neprimetno se dopunjuju u svaki dizajn enterijera.

Obrazovne institucije: Škole i univerziteti zahtevaju efikasno hlađenje učionica, anfiteatara i drugih prostora. Često su baš zato ovi klima uređaji oni koji stvaraju ugodno okruženje za učenike, studente i profesore.

Zdravstvene ustanove: Bolnice, klinike i veliki medicinski centri zahtevaju preciznu kontrolu klime koje uz to imaju veoma  tihi rad. Kasetne klime najbolje su rešenje.

Ugostiteljstvo: Kasetne klime najoptimalnije su rešenje i za hotele, odmarališta i razne druge ugostiteljski objekte koji nastoje da stvore ugodnu i prijatnu atmosferu za svoje goste.

Kasetna klima i redovno održavanje

Instaliranje kasetne klime relativno je jednostavno u poređenju sa drugim sistemima za hlađenje. Kako se montiraju na plafon, ove unutrašnje jedinice zahtevaju minimalne modifikacije prostora, štedeći vreme i novac tokom procesa instalacije. Pored toga, rutinsko održavanje je pojednostavljeno zahvaljujući lakom pristupu kasetnim jedinicama, što omogućava redovno čišćenje i zamenu filtera bez muke.

Sve što trebate znati o ugradnji klime možete pročitati u ovom tekstu, a redovno održavanje je neophodno da bi kasetne klime radile dugo i efikasno.

Nekoliko saveta za održavanje koje treba uzeti u obzir: 

  • Čišćenje filtera: Redovno čistite ili menjajte filtere za vazduh kako biste sprečili nakupljanje prašine i održali optimalan protok vazduha.
  • Odvod kondenzata: Proverite da li odvodna cev kondenzata ima začepljenja i obezbedite odgovarajuću drenažu da biste izbegli curenje vode.
  • Čišćenje zavojnica: Zakažite periodično čišćenje zavojnica isparivača i kondenzatora da biste uklonili prljavštinu i ostatke, kako bi razmena toplote bila efikasna, a rad sistema neopterećen.
  • Provera rada ventilatora: Pregledajte lopatice ventilatora da li ima prljavštine ili oštećenja i očistite ili popravite po potrebi kako biste osigurali nesmetan rad.
  • Profesionalni servis: Zakažite profesionalni servis jednom godišnje da bi uradili temeljnu proveru, čišćenje i održavanje celog sistema.

Ulaganje koje se brzo isplati: Kasetna klima

Široka pokrivenost hlađenja, energetska efikasnost, mogućnosti zoniranja, estetska privlačnost i tihi rad, čine kasetne klime vrhunskim izborom za većinu komercijalnih i stambenih prostora.  Bilo da želite da rashladite veliku kancelariju, prostrani dnevni boravak, učionicu ili zdravstvenu ustanovu.

Ulaganje u kasetni klima uređaj obezbeđuje optimalnu kontrolu temperature, smanjenu potrošnju energije i poboljšanu udobnost. Pogledajte modele iz naše komercijalne serije Mitsubishi klima ponude i sigurni smo da za svaku vašu želju postoji odgovarajuća kasetna klima, koja će vam promeniti doživljaj hlađenja i podići lestvicu daleko više nego što ste to do sada navikli.