Omogućiti savršenu temperaturu kroz čitavu godinu u svom domu ili poslovnom prostoru sada je lakše nego ikad, jer je grejanje na klimu veoma efikasno. Uz našu ponudu inverter klima uređaja, uživanje u učinkovitoj i pouzdanoj kontroli temperature u bilo koje godišnje doba veoma je jednostavno. Čak i kada su najveći minusi.

Moderna tehnologija = grejanje na klimu je apsolutna ušteda!

Zapravo, moderni klimatizacijski sistemi mogu biti veoma efikasni, ako se pravilno koriste. Osim što je to veoma važno za našu okolinu, vlasnicima kuća, stanova i poslovnih prostora, mogu uštedeti poprilično novca na računima. Matematika je jasna za jedan kilovat električne energije, klima može da isporuči čak i do pet kilovata toplotne snage. Ovakva efikasnost se ne može dobiti niti od jedne druge vrste grejanja.

U redovima pred nama detaljno ćemo razmotriti rad sistema klimatizacije i grejanja, te kako maksimizirati njihovu efikasnost.

Efikasnost i tehnologija u 21. veku

Naši zaposleni koriste vrhunske tehnologije za nameštanje i održavanje sistema koji ne samo da vam pruža ugodno okruženje, već takođe štedi novac, što se već nakon prvog meseca korišćenja lako primeti. Recite zbogom danima neugodnih temperatura u vašem domu ili poslovnom prostoru!

Klime iz naše ponude koriste naprednu tehnologiju kao što su kompresori s promenjivom brzinom ili zonske kontrole, kako bi se osigurala optimalna količina energije potrebna da se zagreje određeni prostor. Sa druge strane, prioritet nam je i sigurnost. Svaki sistem klimatizacije dolazi sa naprednim sigurnosnim protokolom kako bi se osigurao optimalan rad, bez obzira na vremenske uslove izvan kuće.

SCOP (seasonal coefficient of performance) govori nam koliko je klima iskorišćena u svom radu, odnosno koliko je efikasna. Što je SCOP bolji naš uređaj je efikasniji. Bitno je napomenuti da inverter klime uvek za manje utrošene energije, daju više toplote od običnih. Procena je da štede od 40 do čak 60 odsto u odnosu na starije modele, dok mogu efikasno da greju i kada je temperatura vani ispod čak minus 30 stepeni Celzijusa.

Energetska klasa uređaja obeležava se oznakama od najboljih (koji troše najmanje električne energije); A+++, do najvećih potrošača; G. Svi novi inverter uređaji su visoko efektni i u klasama su A+, A++ i A+++.

BTU (British Thermal Units) meri kapacitet klime i na našem tržištu su dustupne one 7000, 9000, 12000, 18000 ili 24.000 BTU. Ljudi ih još nazivaju kao “devetke” (od 9000 BTU), obično se koriste za manje prostore oko 25 metara kvadratnih ili “dvanaestice” koje su pogodne za većinu dnevnih soba, odnosno prostorija od oko 35 metara kvadratnih. Za one koji imaju oko 70 i više metara kvadratnih životnog prostora, tu su “dvadesetčetvorke”.

Inverter tehnologija: Kada je grejanje na klimu postala ušteda

Inverterske klime svoju su revoluciju započele inovativnim rešenjem u kojem motor više ne radi ujednačeno, punom snagom, kao kod tradicionalnih klima koje ili rade maksimalnom brzinom ili su isključene. Zapravo, inverterski klima uređaji koriste sofisticirane električne upravljačke sisteme kako bi prilagodili brzine svojih kompresora i motora.

Ove nove klime imaju mogućnost da „menjaju brzine“, odnosno motor kompresora radi koliko je to potrebno kako bi održao željenu temperaturu. 

Sa druge strane obična klima kada dođe do temperature koja joj je zadata, kompresor se isključuje. Tako troši više energije, a uz neravnomerno grejanje, stvara i više buke, jer uvek radi na maksimumu. Inverterske klime kada postignu željenu temperaturu ne isključuju kompresor, nego samo prilagođavaju brzinu i tako štede energiju.

Inverterski uređaji uspešno greju i po najvećoj zimi, dok tradicionalne klime, kada se temperatura spusti ispod minus 5 lede i ne mogu da se koriste. Zbog toga nešto viša cena inverter uređaja na početku, vrlo brzo će se isplatiti, već kroz prve dve sezone grejanja.

Moderni uređaji koriste razne popularne filtere koji uveliko povećavaju kvalitet vazduha u kojem boravimo. Ne samo da greju i klimatizuju, nego i sprečavaju zadržavanje čestica, buđi i bakterija u prostoriji. Većinom imaju napredne funkcije, praktične displeje i daljinske upravljače sa mogućnošću povezivanja preko Wi-Fi-a sa pametnim telefonom i elegantnog su dizajna.

Glavne karakteristike inverterskih klima:

  • Kompresor se prilagođava trenutnom zahtevu i štedi energiju pružajući viši nivo komfora
  • Tiše su od običnih klima
  • Ravnomerno održavaju temperature prostorije
  • Idealne i za male ali i velike prostore

Koliko košta grejanje na klimu?

Kako smo napomenuli moderne klime imaju mogućnost da ih ostavite da rade tokom čitavog dana, što će vam uštedeti mesečne račune za grejanje, ali sa druge strane pružiti totalni komfor. Dakle nema drva, peleta ili uglja, nema nabavljanja lož ulja ili mazuta.. Jednostavno, upalite klimu i grejete svoj dom, sa nekoliko pritisaka na daljinskom upravljaču ili pametnom telefonu, regulišete idealnu temperaturu u Vašem dom.

Najbolje od svega je da je ovo grejanje trenutno jedno od najisplativijih u našoj zemlji. Sigurno jeftinije od grejanja na mazut, lož ulje, ugalj i drva, pa čak i od grejanja na gas, koji se uvek nekako doživljava kao najjeftiniji način da ugrejete vaše prostorije. Niti malo zanemarljivo, ali klima nudi i najčistije grejanje, pogotovo moderne serije koji sadrže dodatne filtere. 

Prava računica grejanja na klimu

Inverterska klima neke srednje jačine troši nešto više od šest kilovat časova električne enegije dnevno, za neki prosečan stan od 50 kvadrata. Pogledom na cenovnik, to bi značilo da se od 3000 do maksimalno 4000 dinara mesečno, na ovakav način možemo sasvim efikasno ugrejati. Ako ovu brojku pomnožimo sa šest meseci, koliko nam okvirno traje sezona grejanja, brojka stane na oko 20.000 dinara za čitavu zimu.

U poređenju sa drugim električnim uređajima, klime i toplotne pumpe su u grejanju neprikosnoveni. 

Grejalice i kaloriferi mogu zagrejati prostorije, ali su u odnosu na klima uređaj potpuno neisplativi način zagrevanja. Grejalice koje potroše kilovat električne snage daju i tačno kilovat toplotne snage, dok inverterske klime za jedan kilovat snage mogu dati i više od pet kilovata toplotne energije. Sa jednim kilovatom svi drugi uređaji mogu da zagreju tek desetak kvadrata.

Prednosti grejanja sa klima uređajima:

  • Ušteda i efikasnost
  • Jednostavno i lagodno korišćenje
  • Zauzima minimalno prostora
  • Ne zagađuje okolinu i oplemenjuje prostor uz filtere
  • Ne proizvodi buku niti se zagreva
  • Dug vek trajanja

Kako odabrati klima uređaj, koja veličina je idealna?

Da biste pronašli savršenu klimu za svoj dom, potrebno je uzeti u obzir nekoliko karakteristika koji mogu značajno uticati na udobnost vašeg životnog prostora, ali i na račune na kraju meseca. Prvo što je potrebno uraditi je odabrati idealnu veličinu klima uređaja.

Za prostoriju od 20 do 30 kvadrata dovoljna je klima kapaciteta od 9.000 BTU, za 35 do 40 kvadrata – 12.000 BTU, do 50 kvadrata – 18.000 BTU i od 70 kvadrata – 24.000 BTU.

Drugo na šta treba da se obrati pažnja su EER i COP, odnosno SEER i SCOP. Oni pokazuju koliko je klima efikasna u hlađenju, odnosno grejanju. Klase su podeljene po efikasnosti od A do G. Najefikasnije iz A klase u merenju SEER i SCOP-a imaju još po tri plusa. Ako uzmete onu iz klase A+++, njihov SCOP je takav da ćete za 1 kilovat električne energije, dobiti više od 5 kilovata grejne energije.

Naravno, treba uzeti u obzir i sve druge parametre prostora koji treba da se greje na ovaj način. Koliko je star, od kakvih materijala je pravljen, da li je izolovan ili ne, kakvi su prozori, pa do toga koliko su vaše prostorije tokom dana na suncu ili u hladovini.

Kako smanjiti potrošnju grejanja na klimu

Za početak previsoka temperatura uvek će podebljati račun. Nema potrebe da u stanu bude 26 stepeni tokom januara. Racionalnije podešavanje temperature najznačajnije će uticati na smanjenje računa.

Ako kupite slabiji uređaj nego što prostorija zahteva, on će morati više da radi i pitanje je da li može da postigne željeni rezultat. Izbor optimalne veličine klime, bila ona na početku i veća investicija od druge koja „može da posluži“, uvek je pravi izbor na duge straze. Ova klima će raditi na svojim optimalnim kapacitetima i neće vam pojesti kilovate.

Bitno je odabrati i pravo mesto za uređaj. Za zidne uređaje, uvek pri vrhu zida, ali i odmaknut od 10 do 20 centimetara od plafona. Oko uređaja treba da bude slobodan prostor nešto manje od pola metra. Naravno, kada grejete, lopatice topao vazduh moraju da guraju prema dole, ako ih ostavite gore, dobar deo toplote ostaće pri plafonu, jer je topli vazduh lakši od hladnog. To posebno važi za stanove koji imaju visoke plafone. Unutrašnja i spoljna jedinica mogu biti udaljene i do 20 metara.

Takođe, termostat ne bi trebao biti blizu bilo kakvih električnih uređaja, jer je veoma senzitivan i osetiće čak rad računara ili televizora. Jedna od sigurnih opklada je i redovan servis. Kako kažu podaci kompanija koje se bave proizvodnjom ovih sistema za klimatizaciju, od 5 do 15 odsto se smanjuje potrošnja struje samo redovnim čišćenjem uređaja.

Ne zaboravite da se klima sastoji iz dva dela, odnosno ima spoljnu jedinicu na koju treba obratiti pažnju i redovno je održavati.

I klime su postale pametne

U eri digitalne revolucije došli smo do tolikog stepena umreženosti da sada i klime ili toplotne pumpe možemo povezati sa našim telefonima ili računarima, najčešće preko Wi-Fi-a. To znači da su nam i klime postale pametne. Većina proizvođača na tržište je izbacila aplikacije pomoću kojih se tako lako sa njima upravlja, čak i kada niste kod kuće. Tako nam štede energiju i vreme, a ostavljanje dece i kućnih ljubimaca u vašem domu, više ne mora biti razlog za brigu i večno pitanje “hoće li im biti hladno”.

Pomoću aplikacija može se upravljati svime. Uređaj možete podesiti tako da se pali kada se približite svojoj kući, da kreće sa radom kada se dostigne određena temperatura u prostoriji ili da kontrolišete rad ventilatora i krilaca. Klima ima svoj tajmer, može vam slati obaveštenja na mejl, ali i saopštiti kada se desi neki problem u radu, odnosno kada dođe do kvara. Tu su i mogućnosti glasovne kontrole, pa jednostavnim naredbama koje ćete izgovoriti, lako upravljate temperaturom u svom domu, bez da koristite bilo kakav uređaj.

Na kraju, ima li nedostataka?

Zapravo i ne. Tek kod jako niskih temperatura koje počinju da prelaze minus petnaest stepeni Celzijusa, klime postaju jači potrošači, jer ipak, razlika u temperaturi je tolika da im je potrebno više rada. Jasno je da za kvalitetnu klimu treba odvojiti novac, to može biti investicija za kućni budžet, ali ona se isplati ubrzo kako umanjeni računi počinju da pristižu. A, Klima M je tu da vam pruži podršku u odabiru vama najefikasnije klime, zato nas pozovite ili posetite!